Pod tajomnou skratkou OPC sa skrýva dlhý názov: oligoproantokyanidíny. Jeho história siaha až do geografických objavov v 16. storočí, ktoré zachraňovali životy posádok trpiacich skorbutom. OPC sa ukrýval v indickom náleve z ihličia a borovicovej kôry a po výskume vykonanom o viac ako 400 rokov neskôr sa ukázalo, že OPC majú väčšie antioxidačné vlastnosti ako vitamín C, ktorý sa doteraz používal v boji proti skorbutu.
Rovnaká látka sa nachádza aj v hroznových jadierkach. OPC prípravky, ako už bolo spomenuté vyššie, majú silný antioxidačný účinok, no viažu na seba aj kolagén potrebný pre správne fungovanie našich kĺbov, kože, kostí a stav tepien. Chránia tým, že potláčajú zápaly v tele. Práve prítomnosť OPC vysvetľuje zdraviu prospešný účinok takto propagovaného červeného vína, odporúčaného pri kardiovaskulárnych a žilových problémoch.
OPC dostupné v lekárňach prípravky sa získavajú z hrozna, brusníc, borovicovej kôry či arónie, no samotnú látku nájdeme aj v čerešniach a listoch liesky.
Nie také ľahké…
Tekvicové semienka sú produktom, ktorý podceňujú aj zástancovia zdravej výživy. Omyl, pretože obsahujú veľa vitamínov skupiny B: B1, B2, PP, ba dokonca aj vitamín C, ktorý by sme tam nečakali. Sú tiež bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ako aj celý rad minerálov: meď, železo, vápnik, horčík, fosfor, železo, zinok a selén.
Vďaka tejto kombinácii zložiek majú semená idyni antivírusové, protiplesňové a antiparazitické vlastnosti. Za správne fungovanie štítnej žľazy je zodpovedná spomínaná omega-3 mastná kyselina. Ak má telo nedostatok, hladina hormónov štítnej žľazy je príliš nízka, čo spôsobuje nielen problémy s fyzickým zdravím, ale nepriaznivo ovplyvňuje aj našu psychiku.
Aby ste sa vyhli tomuto riziku, oplatí sa zjesť každý deň hrsť semienok: samostatne alebo ako prídavok do šalátov či jogurtov. Semená pomôžu aj žiakom a ľuďom žijúcim v strese – a to všetko vďaka tryptofánu, ktorý bojuje proti úzkosti a neuróze.
Grapefruit – viac ako voda
Približne 90 % grapefruitu tvorí voda. Zrejme aj preto po ňom tak horlivo siahajú ľudia na rôznych diétach. Nazvať ho však len „tekutým“ ovocím by bolo dosť prehnané, pretože ide o veľmi hodnotný citrus. Obsahuje organické kyseliny, celý rad vitamínov: C, E a P a vitamíny skupiny B.
Grapefruit je tiež karotény, pektíny a flavonoidy. Toto vymenovanie môže trvať dlho, keďže v jednom ovocí je viac ako 400 rôznych chemických zlúčenín. Ako väčšina citrusových plodov, aj grapefruity sa odporúčajú v jesennom a zimnom období a skoro na jar. Možnosti tohto ovocia boli dôkladne preskúmané a ukázalo sa, že extrakt z grapefruitových jadierok ovplyvňuje asi osemsto rôznych bakteriálnych kmeňov, vírusov, plesní a parazitov.
V niektorých prípadoch sú dokonca účinnejšie ako bežné lekárenské antibiotiká. Tieto plody sú tiež súčasťou mnohých diét, vrátane diét na chudnutie. Flavonoidy prítomné v grapefruitoch totiž napomáhajú tráveniu a čisteniu organizmu.